Hoe vertrek je zonder zorgen op verlof?

Om zonder zorgen op verlof te vertrekken, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je werklast is verminderd en dat je je geestelijk en lichamelijk kunt ontspannen.

Bekijk hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Belemmerende gedachten om uitgerust op verlof te gaan

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar hun welverdiende vakantie, een tijd om te ontspannen, te genieten en nieuwe energie op te doen. Ze willen uitgerust op verlof! Toch kunnen belemmerende gedachten soms opduiken en ons ervan weerhouden om daadwerkelijk op verlof te gaan. Deze gedachten kunnen variëren van gevoelens van schuld of angst tot zorgen over werkachterstand en de angst om los te laten. Het is belangrijk om deze belemmerende gedachten te herkennen en te overwinnen, zodat je volop kunt genieten van je vakantie.

Een veelvoorkomende belemmerende gedachte is schuldgevoel. Mensen voelen zich soms schuldig om weg te zijn van het werk, alsof ze anderen tot last zijn of dat het werk zonder hen zal instorten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat verlof een recht is dat je hebt verdiend. Door goed voor jezelf te zorgen en te ontspannen, kun je uiteindelijk productiever en effectiever zijn wanneer je weer aan het werk gaat.

Angst is een andere belemmerende factor die mensen kan weerhouden om op vakantie te gaan. Angst om iets te missen, angst voor onverwachte gebeurtenissen of angst voor het onbekende kunnen allemaal een rol spelen. Het is begrijpelijk om enige angst te voelen, maar het is belangrijk om te realiseren dat je niet altijd alles kunt controleren. Vertrouw op je collega’s en je vermogen om uitdagingen aan te gaan wanneer je terugkomt. Laat de angst je niet weerhouden van het genieten van je vakantie-ervaring.

Zorgen over werkachterstand en de angst om los te laten kunnen ook belemmerende gedachten zijn. Het idee om je werk even helemaal los te laten kan angstig zijn, maar het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om te ontspannen.

Plan vooruit en ga uitgerust op verlof

Het plannen van je verlof is essentieel om een soepele overgang mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat je collega’s en leidinggevenden op de hoogte zijn van je afwezigheid. Om je te helpen bij het plannen van je verlof, zijn hier 10 regels:

  1. Plan je verlof ruim van tevoren, bij voorkeur enkele maanden van tevoren. Dit geeft iedereen voldoende tijd om zich voor te bereiden op je afwezigheid.
  2. Communiceer duidelijk over de data van je verlof, inclusief de begin- en einddatum. Zorg ervoor dat je collega’s en leidinggevenden op de hoogte zijn van deze data.
  3. Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke toestemming en goedkeuring hebt gekregen voordat je definitieve regelingen treft.
  4. Overleg met je directe collega’s en teamleden om ervoor te zorgen dat de werklast goed verdeeld is tijdens je afwezigheid.
  5. Informeer je leidinggevenden over je verlofplannen en zorg ervoor dat zij op de hoogte zijn van je afwezigheid.
  6. Vermijd het plannen van je verlof tijdens drukke periodes en deadlines, indien mogelijk. Dit vermindert de belasting van je collega’s tijdens je afwezigheid.
  7. Geef je afwezigheid tijdig door aan externe contacten, klanten of belangrijke stakeholders met wie je normaal gesproken samenwerkt. Geef alternatieve contactpersonen door, indien nodig.
  8. Werk aan het voltooien van lopende taken, projecten en deadlines voordat je met verlof gaat. Probeer zo min mogelijk openstaande zaken achter te laten.
  9. Plan een overdrachtsvergadering of -gesprek met je collega’s om belangrijke informatie over te dragen en ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van lopende zaken.
  10. Documenteer eventuele specifieke instructies of procedures die van belang zijn tijdens je afwezigheid, zodat je collega’s toegang hebben tot de benodigde informatie.

Regel een goede overdracht

Een goede overdracht is essentieel om ervoor te zorgen dat je uitgerust op verlof kan en je collega’s op de hoogte zijn van lopende zaken en taken tijdens je afwezigheid. Hier zijn enkele stappen om een effectieve overdracht te regelen:

  1. Identificeer je belangrijkste taken en projecten: Maak een lijst van de belangrijkste taken en projecten waar je aan werkt en bepaal welke informatie essentieel is voor je collega’s om te weten tijdens je afwezigheid.
  2. Documenteer instructies en procedures: Schrijf duidelijke instructies en procedures op voor je taken, zodat je collega’s weten hoe ze ze moeten uitvoeren. Verstrek gedetailleerde informatie, zoals deadlines, prioriteiten, contactgegevens en eventuele speciale instructies.
  3. Communiceer met je collega’s: Plan een overdrachtsvergadering of -gesprek met je collega’s om de belangrijkste informatie persoonlijk te bespreken. Leg uit wat er van hen wordt verwacht tijdens je afwezigheid en beantwoord eventuele vragen die ze kunnen hebben.
  4. Delegeer taken en verantwoordelijkheden: Identificeer geschikte collega’s die taken en verantwoordelijkheden tijdens je afwezigheid kunnen overnemen. Bespreek met hen wat er van hen wordt verwacht en zorg ervoor dat ze zich comfortabel voelen bij het uitvoeren van deze taken.
  5. Wijs alternatieve contactpersonen aan: Geef duidelijk aan wie je collega’s kunnen benaderen voor vragen of in geval van dringende zaken tijdens je afwezigheid. Zorg ervoor dat ze de contactgegevens hebben van de juiste personen die hen kunnen helpen.
  6. Maak een overdrachtsdocument: Stel een overdrachtsdocument op waarin je de belangrijkste informatie en instructies samenvat. Zorg ervoor dat dit document gemakkelijk toegankelijk is voor je collega’s, bijvoorbeeld via een gedeelde map of e-mails.
  7. Blijf beschikbaar voor vragen: Hoewel je met verlof bent, kun je aanbieden om beschikbaar te zijn voor dringende vragen of noodgevallen. Geef duidelijk aan hoe je bereikbaar bent en onder welke omstandigheden ze contact met je kunnen opnemen.
  8. Test de overdracht: Voordat je daadwerkelijk met verlof gaat, kun je een testperiode plannen waarin je collega’s de taken en verantwoordelijkheden overnemen. Dit geeft hen de kans om eventuele vragen te stellen of onduidelijkheden op te lossen voordat je echt weg bent.

Hoe stel je je out-of-office in?

Het instellen van een Out of Office-melding voordat je uitgerust op verlof gaat, is een goede manier om mensen te laten weten dat je afwezig bent en wanneer ze een reactie kunnen verwachten. Hier zijn de stappen om een Out of Office-melding in te stellen:

  1. Open je e-mailprogramma of webmailinterface.
  2. Zoek naar de instellingen voor je e-mailaccount. Dit kan meestal worden gevonden onder het menu “Instellingen” of “Voorkeuren”.
  3. Zoek naar de optie “Automatische antwoorden” of “Out of Office”.
  4. Schakel de automatische antwoordfunctie in.
  5. Stel de datum en tijd in waarop je afwezigheid begint en eindigt. Dit is de periode waarin de Out of Office-melding actief zal zijn.
  6. Schrijf een gepaste en informatieve tekst voor je Out of Office-melding. Vermeld de data waarop je afwezig bent, leg uit dat je geen directe toegang hebt tot je e-mails en geef aan wanneer mensen een reactie kunnen verwachten. Je kunt ook aangeven wie ze kunnen benaderen voor dringende zaken tijdens je afwezigheid.
  7. Als je wilt, kun je ook specifieke regels instellen, zoals het alleen verzenden van automatische antwoorden naar interne contacten of het beperken van de frequentie van de antwoorden.
  8. Controleer de tekst van je Out of Office-melding zorgvuldig op eventuele typfouten of onduidelijkheden.
  9. Sla de wijzigingen op en activeer de Out of Office-melding.
  10. Test de Out of Office-melding door een e-mail naar jezelf te sturen of vraag een collega om een testbericht te sturen om te controleren of de automatische antwoorden correct worden verzonden.

Referenties:

  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Rollen, taken en verantwoordelijkheden

Volgende >

Hoe deconnecteren tijdens je verlof?

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!