Vriendelijkheid op de werkvloer

Vriendelijkheid op de werkvloer… Vriendelijkheid is een waarde die een meer centrale plaats moet krijgen op de werkvloer. Op de meeste werkvloeren gebeurt dit erg goed. Op sommige plaatsen ontbreekt die vriendelijkheid. Dit heeft vaak te maken met de omgeving en de cultuur.

Beluister hier de podcast van Lean Leadership over “Vriendelijkheid op de werkvloer”.

Begroeten

Je zou denken dat elkaar begroeten, op welk moment van de dag dan ook, een normale beleefdheidsvorm is. Zeker als je iemand gewoon kent, zoals je rechtstreekse collega’s. Maar toch komt het voor dat het niet gebeurt als je ’s ochtends je kantoor of je werkvloer binnen stapt. Maar uit onderzoek is gebleken dat er veel voordelen zitten aan een welgemeende begroeting om de dag mee te beginnen.

De return bij een begroeting, zegt iets over de cultuur van een bedrijf of organisatie.

Maarten en Caroline

Open houding

Een open lichaamshouding betekent dat je interesse toont en belangstelling hebt. Bij een open houding heb je geen armen of benen over elkaar. Tijdens een gesprek draai je naar de gesprekspartner toe. Je hoofd heeft ook betrekking op communiceren. Indien je hoofd rechtop staat straalt dit zelfvertrouwen uit.

Mildheid

We zijn vaak hard voor onszelf. Als we iets fout doen, dan zijn we snel met zelfkritiek: “Waarom heb ik dat gedaan? Hoe kan ik toch zo stom zijn? Waarom blijf ik telkens opnieuw dezelfde fouten maken?”

Het kan nochtans anders. Je kan ook mild en vriendelijk zijn voor jezelf, zeker wanneer je het moeilijk hebt. Jezelf ademruimte geven en niet te snel jezelf veroordelen. Aanvaarden dat het soms fout loopt en dat we allemaal fouten maken. Wetenschappers noemen dat “self-compassion”, wat je kan vertalen als “zelfmededogen” of “zelfcompassie”.

Er is de voorbije jaren veel onderzoek gedaan naar het effect van zelfmededogen. De meeste studies tonen een verrassend positief effect. Mild zijn voor jezelf beschermt je tegen angst en depressie. Het helpt je door moeilijke tijden, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of een chronische ziekte. Het motiveert als je een doel wil bereiken. Volgens wetenschappers is het zelfs een goed alternatief voor zelfvertrouwen.

En het best van al: zelfmededogen is iets dat je kan leren. Je kan er beter in worden. Ook daar kan de wetenschap bij helpen. Aan het einde van dit artikel vind je enkele eenvoudige oefeningen om zelfcompassie te cultiveren.

De intentie van vriendelijkheid

Vriendelijkheid moet ongedwongen zijn, zonder intentie. Vriendelijk zijn enkel om iets van iemand te verkrijgen zal makkelijk doorprikt worden.

Beluister de podcast-aflevering via ons YouTube-kanaal:

Podcast Lean & Leadership – Vriendelijkheid op de werkvloer

Maarten en Caroline spreken in de podcast over:

 • de populairste podcast van Vlaanderen;
 • dat over vriendelijkheid vaak meewarig wordt gedaan;
 • de verruwing en polarisatie van de maatschappij;
 • waarom Maarten afstand nam van het internet;
 • de kracht van het begroeten;
 • de noodzaak van een open houding;
 • het nut van mildheid;
 • de intentie van vriendelijkheid;
 • op welke manier je vriendelijkheid binnen je organisatie kan stimuleren.

Referenties:

 • de link naar het Lean leadership lab, waar je meer podcasts kan vinden, vind je hier;
 • een link naar een interview met Hermina Van Coillie over haar boek ‘motiveren zonder controleren’, vind je hier.

< Vorige

Wat is SMART?

Volgende >

Hoshin Kanri met Marc Van Mierlo

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!