De Pomodoro-techniek

De Pomodoro-techniek, ontwikkeld door Francesco Cirillo, biedt een bewezen methode om je focus te vergroten en je productiviteit te optimaliseren. Met behulp van deze eenvoudige en praktische techniek kun je jouw werktijd effectiever benutten en je takenlijst met vertrouwen afwerken.

Bekijk hier de podcastaflevering van “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Over de Pomodoro-techniek…

Wat is de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek is een time-managementmethode die is ontwikkeld door Francesco Cirillo. Het houdt in dat je je werktijd opdeelt in afgebakende intervallen, meestal 25 minuten lang, genaamd “Pomodoro’s”. Tijdens elke Pomodoro concentreer je je volledig op één taak, zonder afleidingen. Na elke Pomodoro neem je een korte pauze en na een aantal voltooide Pomodoro’s neem je een langere pauze. Deze gestructureerde aanpak helpt bij het bevorderen van focus, het verbeteren van de productiviteit en het voorkomen van burn-out.

Hoe werkt de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek is een eenvoudige en gestructureerde methode om je werktijd in te delen en gefocust te blijven. Het principe is gebaseerd op het verdelen van je taken in specifieke tijdseenheden, genaamd “Pomodoro’s”, die meestal 25 minuten duren. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe de Pomodoro-techniek werkt:

 1. Kies een taak: Selecteer een taak die je wilt voltooien. Het kan zowel een kleinere taak als een groter project zijn.
 2. Stel de timer in: Stel een timer in op 25 minuten, wat overeenkomt met één Pomodoro. Dit kan een kookwekker, een timer op je telefoon of een Pomodoro-app zijn.
 3. Werk onafgebroken: Concentreer je volledig op de taak gedurende de hele 25 minuten. Probeer jezelf niet af te leiden door andere taken, meldingen of onderbrekingen.
 4. Pauzeer: Zodra de 25 minuten voorbij zijn, neem je een korte pauze van ongeveer 5 minuten. Gebruik deze tijd om even te ontspannen, een korte wandeling te maken of iets anders te doen wat je energie geeft.
 5. Herhaal en neem langere pauzes: Herhaal dit proces van het werken in Pomodoro’s (25 minuten) met gevolgd door korte pauzes (5 minuten). Na elke vier Pomodoro’s, neem je een langere pauze van ongeveer 15-30 minuten om jezelf te belonen en op te laden.

Door deze cycli van gefocuste werkperiodes en korte pauzes te herhalen, kun je je concentratievermogen verbeteren, vermoeidheid verminderen en ook productiever worden. Het is belangrijk om jezelf strikt aan de tijdslimieten te houden en je taken realistisch in te delen in Pomodoro’s, zodat je een gevoel van voldoening krijgt bij het afronden van elke sessie.

Hoe neem je de ideale pauze?

Het nemen van pauzes is een essentieel onderdeel van de Pomodoro-techniek om je energie en focus te behouden. Hier zijn enkele adviezen om de ideale pauze te nemen:

Fysieke activiteit

Maak gebruik van je pauze om je lichaam in beweging te brengen. Stretchen, een korte wandeling of een paar oefeningen doen kan helpen om je bloedsomloop te stimuleren en je energieniveau te verhogen.

Vermijd schermen

Probeer tijdens je pauze weg te blijven van elektronische schermen zoals je telefoon, computer of televisie. Geef je ogen rust en vermijd digitale prikkels die je afleiden van je werk.

Ontspanningsactiviteiten

Kies activiteiten die ontspannend en ook rustgevend zijn. Dit kan bijvoorbeeld het luisteren naar muziek, mediteren, een boek lezen, even kletsen met een collega of een kopje thee drinken zijn. Vind iets wat je helpt om je geest te verfrissen en te ontspannen.

Hydratatie en voeding

Neem de gelegenheid om wat water te drinken en gezonde snacks te eten tijdens je pauzes. Hydratatie en voeding spelen een belangrijke rol bij het behouden van je energieniveau en het stimuleren van je hersenfunctie.

Bepaal de lengte van je pauze

De standaardrichtlijn is om na elke Pomodoro een pauze van 5 minuten te nemen en na vier Pomodoro’s een langere pauze van 15-30 minuten. Experimenteer echter en pas de lengte van je pauzes aan op basis van wat voor jou het beste werkt. Sommige mensen hebben misschien behoefte aan iets langere pauzes of juist kortere pauzes.

Doe iets wat je leuk vindt

Gebruik je pauzes om iets te doen waar je van geniet en dat je motiveert. Dit kan een hobby zijn, zoals tekenen, luisteren naar je favoriete muziek, een paar minuten met huisdieren doorbrengen of iets anders waar je enthousiast van wordt. Het zal je helpen om je pauzes te waarderen en je weer op te laden voor de volgende werkperiode.

Onthoud dat de ideale pauze persoonlijk kan verschillen. Experimenteer met verschillende activiteiten en pauzetijden om te ontdekken wat het beste bij jouw behoeften past en je in staat stelt om optimaal te profiteren van de Pomodoro-techniek.

Welke voordelen biedt de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek biedt verschillende voordelen die je productiviteit en welzijn kunnen verbeteren. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 1. Verhoogde focus: Door je taken op te delen in afgebakende tijdseenheden en jezelf te verplichten om gedurende die periode volledig te concentreren, helpt de Pomodoro-techniek je om je focus te versterken. Het vermijden van afleidingen en het werken in korte, gefocuste sessies verbetert je concentratievermogen, waardoor je efficiënter kunt werken.
 2. Verbeterde productiviteit: Door gebruik te maken van Pomodoro’s kun je je werk efficiënter organiseren en je taken beter beheren. Het opdelen van taken in beheersbare stukken zorgt ervoor dat je niet overweldigd raakt en helpt je om een gevoel van vooruitgang te ervaren na elke voltooide Pomodoro. Dit motiveert je om door te gaan en meer gedaan te krijgen.
 3. Tegenwerken van vermoeidheid en burn-out: De Pomodoro-techniek moedigt het nemen van regelmatige pauzes aan, zowel korte pauzes tussen Pomodoro’s als langere pauzes na een aantal Pomodoro’s. Deze pauzes helpen om mentale vermoeidheid te verminderen en voorkomen dat je overbelast raakt. Door jezelf momenten van rust en ontspanning te gunnen, kun je je energieniveau behouden en voorkom je burn-out.
 4. Verbeterde tijdmanagement: De Pomodoro-techniek helpt je om je tijd effectiever te beheren. Door je taken in Pomodoro’s te verdelen en jezelf te beperken tot een bepaalde tijdsduur, word je gedwongen om prioriteiten te stellen en je te concentreren op wat echt belangrijk is. Dit helpt je om je tijd beter te benutten en efficiënter te werken.
 5. Verhoogde motivatie en voldoening: De Pomodoro-techniek creëert een gevoel van prestatie en voldoening bij het afronden van elke Pomodoro. Het afvinken van taken en het behalen van kleine mijlpalen geeft je een boost van motivatie en stimuleert een positieve werkhouding. Dit kan je inspireren om door te gaan en je doelen te bereiken.

Wat zijn de valkuilen bij het gebruik van deze methode?

De Pomodoro-techniek biedt verschillende voordelen die kunnen bijdragen aan een verhoogde productiviteit en efficiëntie. Hier zijn enkele specifieke voordelen van deze methode:

 1. Verbeterde focus: Door je werk in afgebakende tijdseenheden op te delen, helpt de Pomodoro-techniek je om je te concentreren op één taak tegelijk. Dit bevordert diepe focus en minimaliseert afleidingen, waardoor je efficiënter kunt werken en de kwaliteit van je werk verbetert.
 2. Betere tijdmanagementvaardigheden: De Pomodoro-techniek stimuleert het plannen en organiseren van je taken in overzichtelijke intervallen. Hierdoor krijg je een beter inzicht in de tijd die je aan verschillende taken besteedt en kun je prioriteiten stellen op basis van urgentie en belangrijkheid.
 3. Verhoogde productiviteit: Door te werken in afgebakende Pomodoro’s word je aangemoedigd om je te concentreren op het voltooien van taken binnen een specifieke tijdslimiet. Dit vermindert uitstelgedrag en helpt je om taken sneller af te ronden, waardoor je productiviteit toeneemt.
 4. Preventie van burn-out: De Pomodoro-techniek moedigt het nemen van regelmatige pauzes aan, waardoor je jezelf beschermt tegen mentale uitputting en burn-out. Door pauzes te nemen, krijg je de gelegenheid om even te ontspannen, op te laden en je energieniveau op peil te houden gedurende de dag.
 5. Verhoogde motivatie: Het behalen van kleine doelen en het afvinken van taken na elke Pomodoro kan een gevoel van voldoening en motivatie geven. Dit kan je aanmoedigen om door te gaan met je werk en je doelen te bereiken.
 6. Verbeterde werk-privébalans: Door een structuur aan te brengen in je werktijd en pauzes te nemen, helpt de Pomodoro-techniek je om een gezonde balans te vinden tussen werk en ontspanning. Dit draagt bij aan je algehele welzijn en helpt om stress te verminderen.

Wie bedacht de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek is bedacht door Francesco Cirillo. Hij ontwikkelde deze techniek in de jaren 80 terwijl hij een student was aan de universiteit. Cirillo gebruikte een eenvoudige keukenwekker in de vorm van een tomaat (pomodoro in het Italiaans) om zijn tijd te meten en zijn studieactiviteiten te structureren. Hieruit is de Pomodoro-techniek ontstaan, een methode die inmiddels wereldwijd bekend en populair is geworden als een effectieve manier om productiviteit te verhogen en focus te verbeteren.

Referenties:

 • een artikel over focus vind je hier;
 • een webinar over time & priority management, vind je hier;
 • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
 • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Een strategie bouwen met de SWOT-analyse

Volgende >

Hoe lost een sterke leider conflicten op?

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!