Een strategie bouwen met de SWOT-analyse

De SWOT-analyse is een krachtig en veelgebruikt instrument. Het biedt een gestructureerde benadering om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van een organisatie, evenals de kansen en bedreigingen in de omgeving. In dit artikel verkennen we de stappen om een solide strategische aanpak te creëren met behulp van de SWOT-analyse.

Bekijk hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Wanneer gebruik je een SWOT-analyse?

Een SWOT-analyse helpt bij het identificeren en oplossen van verschillende problemen en uitdagingen binnen een organisatie, bedrijf, product of project.

Enkele van de problemen die je kan aanpakken zijn : 

Strategische planning

Een SWOT-analyse geeft inzicht in de huidige positie van een organisatie en helpt bij het formuleren van strategische doelstellingen en actieplannen. Het helpt bij het bepalen van de juiste richting en prioriteiten.

Concurrentievoordeel

Door de sterke punten van de organisatie te identificeren, helpt een SWOT-analyse bij het bepalen van het concurrentievoordeel. Het legt ook zwakke punten bloot die moeten worden aangepakt om de concurrentiepositie te verbeteren.

Productontwikkeling

Een SWOT-analyse helpt bij het beoordelen van de haalbaarheid en levensvatbaarheid van een nieuw product of dienst. Het helpt bij het identificeren van kansen in de markt.

Probleemoplossing

Door de zwakke punten en bedreigingen te identificeren, helpt een SWOT-analyse bij het begrijpen van problemen binnen de organisatie en het vinden van oplossingen. Het biedt een basis voor het nemen van gerichte maatregelen om de problemen aan te pakken.

Besluitvorming

Een SWOT-analyse is een nuttig hulpmiddel bij het nemen van belangrijke beslissingen. Door de interne en externe factoren in kaart te brengen, realiseert het management een beter geïnformeerde besluitvorming.

Hoe werkt een SWOT-analyse?

Een SWOT-analyse is een strategisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de interne sterke punten en zwakke punten van een organisatie, bedrijf, product of project te identificeren, evenals de externe kansen en bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd.

De term “SWOT” staat voor:

 • Sterktes (Strengths): Dit verwijst naar de positieve interne kenmerken of capaciteiten van een entiteit. Het kunnen bijvoorbeeld unieke vaardigheden, middelen, ervaringen of andere positieve aspecten zijn die een organisatie onderscheiden van anderen.
 • Zwaktes (Weaknesses): Dit zijn de interne aspecten die een organisatie beperken of verzwakken. Zwaktes kunnen bijvoorbeeld gebrek aan middelen, beperkte expertise of technologische achterstand omvatten.
 • Kansen (Opportunities): Dit verwijst naar externe factoren of omstandigheden die gunstig zijn voor de organisatie en waarvan ze kunnen profiteren. Het kunnen bijvoorbeeld veranderingen in de markttrends, nieuwe technologieën of zakelijke kansen zijn.
 • Bedreigingen (Threats): Dit zijn externe factoren of omstandigheden die de prestaties van de organisatie kunnen belemmeren of schaden. Bedreigingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit concurrentie, veranderende regelgeving, economische onzekerheid of andere uitdagingen.

Wat is een voorbeeld van een SWOT-analyse?

Hier is een voorbeeld van hoe een SWOT-analyse voor een plaatselijke bakkerij eruit zou kunnen zien:

Sterktes (Strengths):

 • Kwaliteit van producten: De bakkerij biedt hoogwaardige, ambachtelijk bereide producten met verse ingrediënten.
 • Unieke specialiteiten: De bakkerij staat bekend om zijn unieke broodsoorten, gebakjes of andere speciale lekkernijen.
 • Klantenservice: De bakkerij heeft een vriendelijk en attent personeel dat uitstekende klantenservice biedt.
 • Lokale betrokkenheid: De bakkerij heeft een sterke band met de lokale gemeenschap en geniet van een trouwe klantenkring.

Zwaktes (Weaknesses):

 • Beperkte openingstijden: De bakkerij is alleen geopend tijdens beperkte uren, wat potentiële klanten kan belemmeren.
 • Beperkt assortiment: De bakkerij biedt mogelijk een beperkt assortiment aan producten, waardoor klanten met specifieke dieetvoorkeuren mogelijk niet worden bediend.
 • Beperkte zichtbaarheid: De bakkerij heeft momenteel beperkte marketing- en reclame-inspanningen, waardoor de bekendheid kan worden beperkt.

Kansen (Opportunities):

 • Toenemende vraag naar ambachtelijke producten: Er is een groeiende trend onder consumenten om hoogwaardige, ambachtelijk bereide producten te verkiezen boven massaproductie.
 • Samenwerking met lokale restaurants of cafés: De bakkerij kan partnerships aangaan met lokale eetgelegenheden om hun producten te leveren, waardoor de afzetmarkt wordt vergroot.
 • Online verkoop: Het opzetten van een online winkel kan nieuwe klanten aantrekken en de verkoop buiten de fysieke locatie uitbreiden.

Bedreigingen (Threats):

 • Concurrentie van grote supermarktketens: Grote supermarkten bieden vaak ook bakkerijproducten aan, waardoor de concurrentie toeneemt.
 • Veranderende dieetvoorkeuren: Consumenten kunnen kiezen voor gezondere of specifieke dieetopties, zoals glutenvrij of veganistisch, waardoor de bakkerij mogelijk een deel van de markt misloopt.

Wat zijn tips bij het gebruik van een SWOT-analyse?

Eerlijke en objectieve evaluatie

Wees eerlijk en objectief bij het beoordelen van de interne sterke punten en zwakke punten van de organisatie, evenals de externe kansen en bedreigingen. Vermijd overmatige subjectiviteit of bevooroordeelde percepties.

Betrek verschillende perspectieven

Zorg voor betrokkenheid van verschillende belanghebbenden en teamleden bij het opstellen van de SWOT-analyse. Verschillende perspectieven kunnen een breder inzicht bieden en een meer uitgebalanceerde evaluatie mogelijk maken.

Gebruik betrouwbare gegevens en informatie

Baseer de SWOT-analyse op betrouwbare en nauwkeurige gegevens en informatie. Vertrouw op interne rapporten, marktonderzoek, concurrentieanalyses en andere relevante bronnen om de juistheid van de analyse te waarborgen.

Focus op de belangrijkste punten

Richt u op de belangrijkste sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen die het meest relevant zijn voor de organisatie. Identificeer de punten die het grootste potentieel hebben voor impact en waardecreatie.

Actiegericht

Een SWOT-analyse is het meest waardevol wanneer het wordt gevolgd door actie. Gebruik de resultaten om strategieën en actieplannen te ontwikkelen die de sterke punten benutten, zwakke punten aanpakken, kansen grijpen en bedreigingen verminderen. Zorg ervoor dat de SWOT-analyse leidt tot concrete acties en verbeteringen.

Referenties naar SWOT-analyse

 • een artikel over Kaizen en Kaikaku, vind je hier;
 • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
 • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Hoe terug opstarten na je verlof?

Volgende >

De Pomodoro-techniek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!