Ikigai: waarvoor kom jij elke ochtend je bed uit?

Sta je weleens op en vraag je je af: “Waarvoor kom ik eigenlijk elke ochtend mijn bed uit? Wat is mijn Ikigai?” Het gevoel van betekenis en voldoening in ons dagelijks leven is iets wat velen van ons nastreven, maar niet altijd gemakkelijk te vinden is. Dit is waar “Ikigai” binnenkomt, een boeiend Japans concept dat draait om het ontdekken van je levensdoel, je passies omarmen, en in harmonie leven met jezelf en anderen.

Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Wat betekent Ikigai?

In een wereld waarin we constant op zoek zijn naar betekenis en vervulling, is het begrip “Ikigai” een inspirerende leidraad.

Het woord “Ikigai” (生き甲斐) komt voort uit twee Japanse termen: “iki” (leven) en “gai” (waarde, effect). Samen vormen ze een diepgaand concept dat verwijst naar het vinden van het doel van je leven, een reden om ’s ochtends op te staan en te floreren.

Oorspronkelijk geworteld in de Okinawa-regio van Japan, waar mensen bekendstaan om hun lange levensduur en welzijn, heeft het begrip Ikigai de wereld veroverd als een krachtig instrument voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Het concept van Ikigai gaat terug tot de oudheid in Japan en heeft diepe wortels in de Japanse cultuur. Het is meer dan alleen een idee; het is een levenswijze die generatie op generatie is doorgegeven.

Bestaat er een boek over Ikigai?

Je hebt misschien gehoord van het boek “Ikigai: De Japanse geheimen voor een lang en gelukkig leven” van Héctor García en Francesc Miralles. Dit boek heeft de filosofie van Ikigai naar een wereldwijd publiek gebracht en zet je aan het denken over hoe je meer betekenis en tevredenheid in jouw leven kunt vinden.

Dit boek onderzoekt diepgaand hoe mensen in Okinawa, Japan, bekend om hun hoge levensverwachting, gezondheid en welzijn, hun leven benaderen. Het belicht de principes en praktijken die hen in staat stellen om betekenisvolle, vreugdevolle levens te leiden.

Waaruit bestaat het Ikigai model?

Het Ikigai-model biedt jou een visuele weergave van hoe je jouw levensdoel kunt ontdekken.

Het bestaat uit vier elementen:

  1. Dat waar je van houdt: Dit verwijst naar jouw passies en interesses, de dingen die je intrinsiek motiveren. Het kan variëren van kunst en creativiteit tot sport, reizen en alles daartussenin.
  2. Dat waar je goed in bent: Hier gaat het om jouw talenten, vaardigheden en expertise. Het zijn de dingen waar je natuurlijk goed in bent, of die je met toewijding hebt ontwikkeld.
  3. Dat wat de wereld nodig heeft: Dit houdt verband met de behoeften van de samenleving, de dingen waar de wereld om vraagt en waar jij een bijdrage aan kunt leveren. Dit aspect benadrukt het belang van dienstbaarheid en betrokkenheid bij anderen.
  4. Waarvoor je betaald kunt worden: Dit element is gerelateerd aan jouw carrière en inkomen, wat je in staat stelt om in je levensonderhoud te voorzien.

Het overlappen van deze vier elementen leidt tot jouw persoonlijke Ikigai, jouw unieke sweet spot van betekenis en voldoening.

Waarvoor kan je Ikigai toepassen?

Je kunt Ikigai toepassen in verschillende aspecten van je leven. Het kan dienen als een kompas om richting te geven aan je loopbaan, relaties, hobby’s en persoonlijke ontwikkeling. Het biedt jou een kader om keuzes te maken die meer in lijn zijn met jouw diepste verlangens en waarden.

In je persoonlijke leven kan het je helpen betekenisvolle relaties op te bouwen, nieuwe passies te ontdekken en een gevoel van tevredenheid te vinden in jouw dagelijkse activiteiten.

In jouw professionele leven kan het toepassen van het Ikigai-model je helpen om een carrière te kiezen die niet alleen financieel lonend is, maar ook vervullend op persoonlijk en sociaal niveau.

Hoe kan je Ikigai toepassen in jouw organisatie?

Ook organisaties beginnen steeds meer de waarde van Ikigai te begrijpen als het gaat om strategiebepaling. Het helpt hen om een duidelijk doel en richting te definiëren. Ze richten zich daarbij op wat ze goed kunnen, wat de markt nodig heeft en waar hun passie ligt.

Het toepassen van Ikigai op strategiebepaling houdt in dat organisaties hun kerncompetenties en waarden identificeren en deze afstemmen op de behoeften van hun klanten en de maatschappij als geheel. Het moedigt bedrijven aan om verder te gaan dan winstmaximalisatie en te streven naar duurzame waardecreatie.

Welke uitdagingen kom je tegen?

Hoewel het concept van Ikigai krachtig is, zijn er uitdagingen bij het toepassen ervan op strategiebepaling.

Een van de belangrijkste uitdagingen is het vinden van de juiste balans tussen winstgevendheid en betekenis. Het kan soms moeilijk zijn om een winstgevende onderneming te creëren die ook volledig in lijn is met jouw persoonlijke Ikigai. Deze spanning vereist zorgvuldige afweging en planning.

Referenties

  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Hoe lost een sterke leider conflicten op?

Volgende >

Webinar # 11 : Hoshin Kanri in actie

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!