Gung Ho! van Ken Blanchard

Als je op zoek bent naar een relaxte maar inzichtelijke leeservaring in management, dan is Ken Blanchard’s ‘Gung Ho’ zeker iets voor jou. Dit boek is een interessante mix van dierlijke metaforen en slimme managementprincipes. Het is ideaal voor managers en leiders die graag ideeën opdoen over hoe ze hun teams kunnen inspireren en leiden.

Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

‘Gung Ho’ is toegankelijk, praktisch en biedt strategieën die zowel nuchter als effectief zijn. Kortom, het is een prettige toevoeging aan je boekenplank voor iedereen die betrokken is bij management en leiderschap, maar die de voorkeur geeft aan een ongecompliceerde en directe benadering.

De drijfveer van de eekhoorn

Blanchard introduceert de ‘drijfveer van de eekhoorn’ als een metafoor voor het belang van betekenisvol werk. Net als eekhoorns verzamelen wat essentieel is voor overleving, benadrukt dit principe het belang van medewerkers die de waarde en het doel van hun werk begrijpen. Dit creëert een diepere verbinding met hun taken en bevordert een hogere motivatie en betrokkenheid.

De werkwijze van de bever

De ‘werkwijze van de bever’ staat voor autonomie in de uitvoering van taken. Blanchard suggereert dat, net als bevers die instinctief weten hoe ze dammen moeten bouwen, werknemers het beste presteren wanneer ze controle hebben over hun werkomgeving en -methoden. Deze benadering bevordert creativiteit en innovatie en leidt tot betere resultaten.

De gave van de gans

Ten slotte benadrukt de ‘gave van de gans’ het belang van onderlinge aanmoediging. Net zoals ganzen elkaar aanmoedigen tijdens lange vluchten, suggereert Blanchard dat een steunende werkomgeving cruciaal is voor het succes van een organisatie. Het erkennen van prestaties en het vieren van successen bouwt een positieve bedrijfscultuur op, wat essentieel is voor langdurige groei en succes.

Gung ho

Over Ken Blanchard

Ken Blanchard, een gerenommeerde managementexpert, staat bekend om zijn toegankelijke en inspirerende schrijfstijl. Zijn werk, waaronder ‘Gung Ho’, is niet alleen populair in managementkringen maar ook daarbuiten. Zijn benadering van leiderschap en organisatieontwikkeling is geworteld in eenvoud, praktische wijsheid en een diep begrip van menselijk gedrag.

Persoonlijke reflectie

‘Gung Ho’ biedt verhelderende inzichten en praktische adviezen die bijzonder relevant zijn voor managers die streven naar positieve veranderingen in hun organisaties. De metaforen van Blanchard zijn niet alleen boeiend, maar bieden ook een frisse kijk op hoe werknemers gemotiveerd en betrokken kunnen worden. Dit boek is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van bedrijfsprestaties door middel van mensgericht management.

Referenties

  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Wat is teamoverleg?

Volgende >

5s toepassen op je eigen computer

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!