De kunst van zelfrelativering

Zelfrelativering is meer dan alleen maar een manier om met stress om te gaan; het is een houding die je leven leuker en rijker maakt. Door afstand te nemen van je ego, je problemen in perspectief te plaatsen en regelmatig te lachen, leef je een meer ontspannen en voldaan leven. Het is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel, en de voordelen zijn enorm.

Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Zelfrelativering is het vermogen om afstand te nemen van jezelf en je situaties, om deze met een zekere lichtheid en zonder al te veel ernst te bekijken. Deze vaardigheid stelt ons in staat om onszelf niet te centraal te stellen in het universum, erkennend dat onze problemen, hoe groot of klein ook, slechts een deel van een veel grotere wereld zijn. Dit inzicht is niet alleen goed voor je mentale gezondheid; het maakt je leven ook een stuk lichter.

Waarbij helpt zelfrelativering?

Zelfrelativering biedt een welkome adempauze. Het helpt stress te verlagen, maakt je relaties beter (omdat je niet constant over jezelf praat) en zorgt ervoor dat je realistisch blijft over wat echt belangrijk is.

Ego aan de kant

Het constant nastreven van persoonlijke successen kan isolerend werken.

Zelfrelativering herinnert je eraan dat er meer in het leven is dan je eigen successen en mislukkingen. Het verbindt je opnieuw met anderen en met de wereld om je heen, en zet je ego even op pauze.

Minder stress, meer controle

Door dingen in perspectief te plaatsen, vermindert zelfrelativering stress. Je leert emotionele afstand te nemen van problemen, waardoor je minder snel impulsief reageert. Dit geeft je de ruimte om weloverwogen keuzes te maken.

Hoe je zelfrelativering kunt oefenen

Je kunt zelfrelativering ontwikkelen door oefening.

Begin met mindfulness om je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Schrijf reflectief om situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Stel jezelf vragen die alles relativeren, zoals “Doet dit ertoe over vijf jaar?”

Niet alleen in je hoofd

Fysieke activiteit, sociale interacties, de natuur in gaan, of simpelweg van omgeving veranderen kunnen ook helpen. Deze activiteiten bieden nieuwe inzichten en helpen je om uit je dagelijkse sleur te breken.

Lachen is gezond

Humor is een krachtig hulpmiddel voor zelfrelativering. Door te lachen om jezelf en je situaties, neem je het leven en jezelf minder serieus. Dit maakt je veerkrachtiger en zorgt voor een positievere benadering van uitdagingen, thuis en op het werk.

Toepassen op werk

Op het werk kan zelfrelativering een gezondere en meer ondersteunende cultuur bevorderen. Moedig een omgeving aan waar fouten oké zijn en gezien worden als kansen om te leren. Introduceer momenten van reflectie en gebruik humor om spanningen te verlagen. Train leiders in emotionele intelligentie en creëer support groepen voor collega’s.

Referenties

  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Wie heeft mijn kaas gepikt? van Spencer Johnson

Volgende >

Het managementteam

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!