Standhouden… de vijfde S van 5S

In veel organisaties wordt de 5S-methodiek toegepast om de efficiëntie en netheid op de werkplek te verbeteren. Terwijl de eerste vier stappen — Scheiden, Schikken, Schoonmaken en Standaardiseren — vaak goed worden uitgevoerd, blijft de vijfde en laatste stap, Standhouden, een uitdaging. Welke cruciale elementen zijn nodig om deze laatste stap duurzaam te implementeren, zodat de voordelen van 5S blijvend zijn?

Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Standhouden

De 5S-methodiek, oorspronkelijk ontwikkeld in Japan, is een systematische aanpak gericht op het creëren van een georganiseerde en productieve werkomgeving.

De eerste vier S’en — Scheiden, Schikken, Schoonmaken, en Standaardiseren — zijn relatief eenvoudig te begrijpen en te implementeren. Deze stappen zorgen voor een werkomgeving die vrij is van onnodige items, waar alles een logische plaats heeft, waar de werkplek schoon en netjes blijft, en waar standaarden worden ontwikkeld en onderhouden. Echter, de vijfde S, Standhouden, vereist een dieper inzicht en een langere termijn aanpak.

Standhouden verwijst naar het vermogen van een organisatie om de 5S-praktijken op lange termijn te onderhouden en continu te verbeteren.

Dit is vaak het moeilijkste deel van de 5S. Omdat het niet alleen gaat om het onderhouden van fysieke orde, maar ook om het cultiveren van een mindset en discipline binnen het team. Zonder Standhouden, kunnen de aanvankelijke inspanningen en verbeteringen langzaam afnemen, waardoor de organisatie terugvalt in oude gewoonten.

Cultuur van betrokkenheid

Voor het succesvol implementeren van Standhouden, is het essentieel dat er een cultuur heerst waarin continue verbetering wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

Dit begint bij de bedrijfsleiding, die een voorbeeldfunctie moet vervullen door zelf de principes van 5S te omarmen en actief te promoten. Leiders moeten niet alleen de voordelen van een georganiseerde werkplek benadrukken, maar ook de waarde van het behouden van deze staat op de lange termijn.

Medewerkersbetrokkenheid speelt een cruciale rol in het succes van Standhouden. Werknemers zijn vaak het best in staat om gebieden voor verbetering te identificeren, omdat zij dagelijks met de processen en hulpmiddelen werken. Het is daarom van belang dat zij zich betrokken voelen bij het 5S-proces. Organisaties kunnen dit doen door regelmatige feedbacksessies te houden, waar medewerkers hun ideeën en suggesties kunnen delen.

Een andere sleutelcomponent is training. Nieuwe werknemers moeten grondig worden getraind in de principes van 5S en het belang van Standhouden. Maar ook voor bestaande werknemers is het belangrijk om continue trainingen te bieden, zodat de kennis fris blijft. Dit helpt niet alleen om de 5S-methodiek levend te houden. Het zorgt ook voor een uniforme toepassing ervan door iedereen in de organisatie.

Het creëren van een sterke cultuur waarin verbetering en onderhoud een tweede natuur worden, is een geleidelijk proces. Dit vereist geduld, toewijding en vooral een constante betrokkenheid van zowel leiders als teamleden. Door deze culturele basis te leggen, wordt Standhouden niet alleen een taak die moet worden afgevinkt, maar een fundamenteel onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Strategieën voor het Implementeren van Standhouden

Om Standhouden effectief te implementeren en te verankeren binnen de organisatie, zijn er specifieke strategieën nodig die verder gaan dan de initiële implementatie van 5S. Deze strategieën richten zich op het creëren van structuren die duurzaamheid ondersteunen en het continu verbeteren van de werkplek bevorderen.

Regelmatige audits

Een van de krachtigste hulpmiddelen voor het handhaven van Standhouden zijn regelmatige audits.

Deze audits moeten niet alleen focussen op het controleren van de naleving van de 5S-standaarden, maar ook ruimte bieden voor het identificeren van verbeterpunten.

Het regelmatig uitvoeren van deze audits helpt bij het opsporen van afwijkingen voordat deze verworden tot slechte gewoonten. Deze audits kunnen zowel formeel als informeel zijn, afhankelijk van de grootte en cultuur van de organisatie.

Visuele hulpmiddelen

Visuele hulpmiddelen zijn essentieel voor het ondersteunen van Standhouden.

Dit kan variëren van simpele labels en kleurcodes tot uitgebreide posters en infographics die de principes van 5S uitleggen en herinneren aan de standaarden die gehanteerd moeten worden.

Door deze hulpmiddelen zichtbaar te maken op de werkplek, worden medewerkers continu herinnerd aan het belang van ordelijkheid en netheid.

Terugkerende trainingssessies

Om de kennis van 5S fris en relevant te houden, is het belangrijk om regelmatig trainingssessies te organiseren.

Deze sessies moeten niet alleen dienen als herinnering aan de basisprincipes, maar ook nieuwe werknemers onderwijzen en ruimte bieden voor het delen van ervaringen en best practices tussen teamleden.

Empowerment van teamleden:

Medewerkers moeten zich empowered voelen om verbeteringen voor te stellen en door te voeren.

Dit kan door middel van een suggestiesysteem, waar medewerkers ideeën kunnen indienen die de werkplek verbeteren. Erkenning en beloningen voor deze bijdragen kunnen een grote stimulans zijn voor het personeel om actief deel te nemen aan het 5S-proces.

Integratie in dagelijkse routinetaken

Tot slot is het van cruciaal belang dat Standhouden geïntegreerd wordt in de dagelijkse routines.

Dit kan door specifieke checklists te ontwikkelen die aan het begin of einde van elke shift moeten worden doorlopen, of door korte dagelijkse of wekelijkse meetings te houden waarin de status van 5S wordt besproken.

Referenties

  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • een overzicht van alle podcasts, vind je ook hier op deze site;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.


< Vorige

Webinar #12 – Hoe ontwikkel je je managementteam?

Volgende >

Wanneer wordt Lean mean?

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!