Six Sigma en Lean zijn twee prominente methodologieën die bedrijven helpen efficiënter te werken en de kwaliteit te verbeteren. Hoewel ze vaak in dezelfde adem genoemd worden, hebben ze verschillende benaderingen en doelstellingen.
Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.
Wat is Six Sigma?
Six Sigma is een datagedreven methodologie die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit door variatie te verminderen en defecten in processen te elimineren. Het werd ontwikkeld door Motorola in de jaren ’80 en is sindsdien door vele bedrijven wereldwijd geïmplementeerd.
Six Sigma gebruikt een gestructureerde aanpak genaamd DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) om problemen te identificeren en op te lossen.
Six Sigma maakt intensief gebruik van statistische tools en technieken om variatie in processen te begrijpen en te verminderen. Het doel is om processen zodanig te verbeteren dat ze minder dan 3,4 defecten per miljoen kansen produceren, wat overeenkomt met een zeer hoge kwaliteit. Six Sigma heeft een hiërarchie van rollen, zoals Yellow Belts, Green Belts, Black Belts en Master Black Belts, die specifieke training en expertise in procesverbetering vertegenwoordigen.
Six Sigma: de DMAIC-methode in detail
DMAIC is een gestructureerde probleemoplossingsmethode die bestaat uit vijf fasen: Define, Measure, Analyze, Improve en Control. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg van elke fase.
Define (Definiëren):
Doel: Het probleem identificeren en projectdoelen definiëren.
Activiteiten: Projectcharter opstellen, klantbehoeften en -verwachtingen begrijpen (Voice of the Customer), en de projectomvang bepalen.
Resultaten: Een duidelijk gedefinieerd probleem en een gedetailleerd plan voor het project.
Measure (Meten):
Doel: Het huidige proces meten en gegevens verzamelen.
Activiteiten: Kritieke procesparameters identificeren, gegevens verzamelen, en procesprestaties vastleggen.
Resultaten: Een basislijn van de huidige procesprestaties en een dataset voor analyse.
Analyze (Analyseren):
Doel: De gegevens analyseren om de oorzaken van het probleem te identificeren.
Activiteiten: Gegevens analyseren met statistische tools, oorzaak-gevolg relaties bepalen, en potentiële oorzaken identificeren (root cause analysis).
Resultaten: Begrip van de belangrijkste oorzaken van variatie en defecten in het proces.
Improve (Verbeteren):
Doel: Oplossingen ontwikkelen en implementeren om het probleem aan te pakken.
Activiteiten: Oplossingen brainstormen, verbeteringen testen en valideren (bijv. door middel van pilootprojecten), en de verbeterde processen implementeren.
Resultaten: Geoptimaliseerde processen met verminderde variatie en verbeterde prestaties.
Control (Beheersen):
Doel: De verbeteringen bestendigen en controleren.
Activiteiten: Controlemechanismen instellen (zoals control charts), procedures documenteren, en medewerkers trainen.
Resultaten: Langdurige borging van de verbeteringen en continue monitoring van de procesprestaties.
Wat is Lean?
Lean, ook wel bekend als Lean Manufacturing of Lean Production, is een methodologie die gericht is op het elimineren van verspilling en het creëren van waarde voor de klant. Het werd populair gemaakt door het Toyota Production System in de jaren ’50.
Lean richt zich op het elimineren van alle vormen van verspilling (muda) zoals overproductie, wachttijden, transport, extra verwerkingen, inventaris, beweging en defecten. Het bevordert een cultuur van voortdurende verbetering (Kaizen), waar werknemers op alle niveaus worden aangemoedigd om verbeteringen aan processen voor te stellen. Lean legt de nadruk op het leveren van maximale waarde aan de klant met zo min mogelijk verspilling. Het maakt gebruik van visuele hulpmiddelen zoals Kanban-borden en Andon-cords om processen te beheren en problemen snel te identificeren.
Verschillen tussen Six Sigma en Lean
Hoewel beide methodologieën gericht zijn op procesverbetering, zijn er enkele belangrijke verschillen:
Six Sigma richt zich voornamelijk op kwaliteitsverbetering door variatie en defecten te verminderen Lean richt zich op het verbeteren van de efficiëntie door verspilling te elimineren en de doorlooptijd te verkorten.
Six Sigma gebruikt een gestructureerde, data-intensieve aanpak met behulp van statistische analyses. Lean gebruikt een meer eenvoudige, visuele aanpak en legt de nadruk op praktische verbeteringen en werknemersbetrokkenheid.
Six Sigma maakt gebruik van geavanceerde statistische tools zoals regressieanalyse, Design of Experiments (DOE), en Control Charts. Lean maakt gebruik van tools zoals Value Stream Mapping, 5S, en Kaizen Events.
Six Sigma richt zich op het behalen van zeer specifieke kwaliteitsdoelen. Lean richt zich op het creëren van een vloeiende, efficiënte waardestroom met minimale verspilling.