Versla de bottleneck in 5 stappen!

De Theory of Constraints (TOC) is een methode om processen te verbeteren met als doel de doorstroomsnelheid (throughput) te verhogen of de doorlooptijd te verminderen. De throughput of doorstroomsnelheid is de snelheid waarmee een hoeveelheid werk of data kan worden verwerkt.

Stap 1: Bepaal de bottleneck

De bottleneck (flessenhals) is de zwakste schakel in het proces: het is de activiteit met de laagste throughput. Een lage doorstroming kan veroorzaakt worden door de machine (of menselijke) capaciteit, technische pannes, defecten, organisatie, wachttijden, … Op de werkvloer valt de bottleneck snel op door hoge tussenvoorraden en hoge werkdruk. In het voorbeeld is stap C de bottleneck van het proces: deze activiteit heeft de laagste throughput (2 stuks/uur). Vóór deze stap bevindt zich bovendien de meeste tussenvoorraad (2 stuks/uur).

Stap 2: Benut de bottleneck maximaal

Indien de bottleneck stil valt, zal dit een rechtstreekse invloed hebben op de throughput (en doorlooptijd) van het totale proces. Een stilstand moet dan ook absoluut voorkomen worden: de bottleneck moet draaien op maximale capaciteit. Dit kan door een kleine buffervoorraad te voorzien vóór de stap. Bovendien krijgt de bottleneck de hoogste prioriteit: pannes moeten als eerste worden aangepakt, back ups nemen over tijdens pauzes, … De snelheid van de bottleneck is gelijk aan de snelheid van het totale proces. In het voorbeeld zal de throughput van het totale proces dus 2 stuks/uur zijn. Een hogere snelheid is (op dit moment) niet mogelijk. Merk op dat het stilvallen van een niet-bottleneck activiteit geen onmiddellijke impact heeft op de throughput van het totale proces. Stap D heeft bijvoorbeeld een marge van 1 stuks/uur (3 stuks / uur – 2 stuks/uur) en mag met andere woorden 30 % stilstaan alvorens een impact te hebben.

Stap 3: Stem de overige activiteiten af op de bottleneck

De bottleneck, die ondertussen op maximale snelheid draait, bepaalt  ook de snelheid van de andere activiteiten. Activiteiten die sneller werken dan de bottleneck creëren immers tussenvoorraden. In deze stap stemmen we de snelheid van de overige activiteiten af op de snelheid van de bottleneck. Deze stap zal ook voor rust in de organisatie zorgen. In het voorbeeld betekent dit dat we alle activiteiten aan een snelheid van 2 stuks/uur laten werken. Op de werkvloer betekent dit dat we bepaalde activiteiten zullen stilleggen.  Stap D bijvoorbeeld zal 2 shiften op 3 draaien.

Stap 4: Verbeter de bottleneck

Alleen een verbetering van de bottleneck zorgt voor een verbetering van de totale throughput. Verbeteren kan op verschillende manieren:
  • een technische proces- of machineaanpassing reduceert de waarde toevoegende tijd
  • het gebruik van een extra machine verhoogt de capaciteit
  • het wegwerken van verspilling elimineert de niet-waarde toevoegende tijd
  • het uitvoeren van een SMED zorgt voor minder stilstand door een formaatwissel
In het voorbeeld zullen we activiteit C verbeteren door het plaatsen van een extra machine. Hierdoor verhoogt de throughput naar 4 stuks/uur.

Stap 5: Herhaal

Het verbeteren van de bottleneck zorgt ervoor dat er een nieuwe bottleneck ontstaat.  In het voorbeeld wordt dit activiteit D (3 stuks/uur). Deze kan op dezelfde manier aangepakt worden.

< Vorige

Hoe verbeter ik de doorlooptijd van mijn proces?

Volgende >

Six Sigma in het heel kort

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!