Het kernkwadrant van Ofman

Het kernkwadrant geeft inzicht in jouw talenten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Rond het jaar 2000 is dit model bedacht door Daniel Ofman.

Het kernkwadrant van Ofman

Beluister hier de podcast Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten):

Een kerntalent is iets wat je in je hebt! Het is eigen aan wie je bent.

Caroline, Lean Leadership

In deze aflevering spreken Maarten en Caroline over:

  • voornemens voor het nieuwe jaar;
  • het boek “Hé, ik daar!” van Daniël Ofman;
  • wat een talent wél is en wat het niet is;
  • enkele concreter voorbeelden van (kern)talenten;
  • wat het model van Daniel Ofman is;
  • hoe je het model kan toepassen;
  • wat een valkuil is;
  • wat een uitdaging is;
  • wat een allergie is;
  • wanneer je het kernkwadrant van Ofman kan toepassen.

Referenties bij deze aflevering:

  • beluister de podcastaflevering hier via Spotify;
  • beluister de podcastaflevering hier via iTunes.
Het kernkwadrant van Ofman – voorbeeld (“Drive”)

Over het kernkwadrant van Ofman…

Met kernkwadranten van Ofman breng je logica aan in jouw kerntalenten, valkuilen, uitdagingen, en allergieën. Deze aspecten van bovenstaand model worden verder uitgewerkt.

Kerntalenten

Kerntalenten zijn volgens Ofman jouw kerneigenschappen. Ze komen dus echt vanuit jouw kern en zijn daarmee aangeboren. Je kernkwaliteiten staan waarschijnlijk dicht bij jouw waarden. Kerntalenten zijn iemands natuurlijke positieve eigenschappen, die niet zijn aangeleerd.

Voorbeelden van kerntalenten zijn: stabiel, betrokken, geduldig, enthousiasme of daadkrachtig.

Valkuil

Als iemand doorschiet in zijn of haar kernkwaliteit dan stapt hij of zij in zijn eigen valkuil. Het is van belang om in te zien dat deze valkuilen voortkomen uit iets dat je goed kunt, maar dat je op dat moment even té veel inzet.

Elk talent heeft een zonnige en een schaduwzijde. De valkuil is niet het tegenovergestelde van een talent, maar eerder een talent die te ver gaat en het doel voorbij schiet.

Flexibiliteit kan bijvoorbeeld veranderen in wispelturigheid. Wanneer dit het geval is, wordt flexibiliteit ineens een zwakte. In het kort kan een valkuil aangeduid worden als te veel van het goede.

De valkuil wordt eerder opgemerkt dan een talent. Iemand die daadkrachtig is kan al snel worden opgemerkt als opdringerig.

Talenten en valkuilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de valkuilen niet te vaak optreden.

De valkuil van stabiliteit is bijvoorbeeld traagheid. Betrokkenheid kan leiden tot de valkuil van bemoeizucht. Geduld kan doorschieten in passiviteit.

Je valkuilen worden meestal ook blootgelegd door anderen: “jij bent altijd zo [valkuil]!”

Uitdaging

Het positief tegenovergestelde van de valkuil is de uitdaging, die een goede aanvulling op de kernkwaliteit is. De uitdaging zorgt voor meer balans. De uitdaging is als het ware een tweede geschenk in aanvulling op het bezitten van het talent. Het positief tegenovergestelde van opdringerig zijn is geduldig of terughoudend.

Om niet in de valkuil te vallen is het noodzakelijk om de uitdaging aan te gaan. Een persoon die goed kan analyseren moet oppassen voor de valkuil besluiteloosheid.

Voorbeeld: stabiliteit (kwaliteit) -> traagheid (valkuil) -> experimenteel (uitdaging).

Je kunt werken aan je valkuil door aan de slag te gaan met je uitdaging. In dit geval: traagheid voorkomen door experimenteel te zijn!

Uitdagingen zijn goede aanvullingen binnen het team waarin jij werkt. Iemand die zeer stabiel is wordt dus goed aangevuld door iemand die experimenteel is.

Allergie

Een uitdaging doorschieten in een allergie. De allergie staat lijnrecht tegenover het talent. Wanneer iemand doorschiet in zijn uitdaging die aan het talent gekoppeld is, ontstaat het gevaar dat de eigenschap in een allergie ontaardt.

De gemiddelde persoon blijkt allergisch te zijn voor het tegenovergestelde van zijn talenten. Een allergie is dus een karaktereigenschap die iemand met een bepaald talent als lastig ervaart. Een energiek persoon zal de neiging hebben om niet goed om te kunnen gaan met passiviteit; hij of zij is allergisch voor passiviteit. Hoe vaker iemand bij een ander met zijn eigen allergie wordt geconfronteerd, hoe groter de kans dat hij of zij in de valkuil belandt.

Een daadkrachtig persoon loopt het risico om opdringerig te zijn, terwijl hij of zij iemand anders beschuldigt passief te zijn. Volgens Ofman kan je veel leren over jezelf wanneer je je ergert aan bepaalde mensen.

Voorbeeld: stabiliteit (kwaliteit) -> traagheid (valkuil) -> experimenteel (uitdaging) -> onbezonnen (allergie).

Iemand die onbezonnen te werk gaat zal iemand die stabiel als kernkwaliteit heeft dus irriteren. Zo iemand ‘zit in de allergie’.

Kerntalenten ontwikkelen

Naast het identificeren en ontdekken van kernkwaliteiten, is ook het ontwikkelen ervan zeer belangrijk.

De beste manier voor mensen om te groeien en te ontwikkelen, is door vast te stellen hoe zij van nature in elkaar zitten: hoe zij denken, voelen en zich gedragen en wat hun talenten zijn. Dit is gemakkelijker uit te voeren met kernkwadranten. Vervolgens bouwen mensen voort op die talenten om sterke punten te ontwikkelen, of het vermogen om consequent perfecte prestaties te leveren.

Het opbouwen en ontwikkelen van de sterke punten van medewerkers blijkt veel effectiever om prestaties te verbeteren dan om zwakke punten te verbeteren. Deze sterke punten kun je identificeren met kernkwadranten.Focussen op de sterke punten van medewerkers door een manager heeft een diepgaand effect op de betrokkenheid van de medewerkers.


< Vorige

Ritme en high performance met Dominic Rossi

Volgende >

Hoe pas je de SMED-methode toe?

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

Maak kennis met Lean Leadership

Download het e-book!