Hoe een succesvol sollicitatiegesprek afnemen?

Als werkgever wil je geen tijdverlies of valkuilen tijdens het sollicitatiegesprek. Gebruik de START-methode om efficiënt en effectief de beste kandidaat te selecteren!

Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Over het afnemen van een succesvol sollicitatiegesprek…

Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen een werkgever of een vertegenwoordiger van een organisatie en een sollicitant die heeft gesolliciteerd naar een bepaalde functie. Het doel van het sollicitatiegesprek is om de werkgever in staat te stellen de sollicitant beter te leren kennen, hun vaardigheden en ervaring te evalueren en te beoordelen of de sollicitant geschikt is voor de functie en de organisatie.

Een sollicitatiegesprek bestaat uit de volgende stappen:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat u de sollicitant en hun cv grondig hebt bekeken voordat het gesprek begint. Maak een lijst met vragen die u wilt stellen en zorg ervoor dat u de sollicitant tijdens het gesprek de mogelijkheid biedt om vragen te stellen.
  2. Begin met een introductie: Begin het gesprek met een korte introductie van uzelf en de organisatie. Dit helpt om een positieve sfeer te creëren en de sollicitant op hun gemak te stellen.
  3. Stel open vragen: Stel open vragen om de sollicitant te helpen hun antwoorden uit te breiden en meer te weten te komen over hun ervaringen en vaardigheden. Vermijd het stellen van ja/nee vragen.
  4. Wees actief luisterend: Luister actief naar de antwoorden van de sollicitant en stel vervolgvragen om meer details te verkrijgen en eventuele hiaten in de informatie aan te vullen.
  5. Wees objectief: Beoordeel de sollicitant objectief op basis van hun vaardigheden en ervaring, en niet op basis van persoonlijke vooroordelen.
  6. Geef de sollicitant de gelegenheid om vragen te stellen: Geef de sollicitant de gelegenheid om vragen te stellen over de functie en de organisatie. Dit kan hen helpen bij het nemen van een beslissing of de baan bij hen past.
  7. Sluit het gesprek af: Sluit het gesprek af met een samenvatting van de belangrijkste punten en de volgende stappen. Bedank de sollicitant voor hun tijd en de interesse in de organisatie.
De STAR(T) methode om je sollicitatiegesprek te structureren

Wat zijn mogelijke valkuilen tijdens het afnemen van een sollicitatiegesprek?

Vooroordelen

Werkgevers kunnen onbewust bevooroordeeld zijn op basis van de achtergrond, het uiterlijk, de leeftijd, het geslacht of andere persoonlijke kenmerken van de sollicitant. Dit kan leiden tot een ongelijke behandeling van sollicitanten en het onbedoeld uitsluiten van gekwalificeerde kandidaten.

Te veel praten

Een veelvoorkomende valkuil voor werkgevers is dat ze te veel praten tijdens het sollicitatiegesprek en de sollicitant niet de kans geven om zichzelf te presenteren. Dit kan ertoe leiden dat belangrijke informatie over de sollicitant wordt gemist.

Gebrek aan structuur

Als het sollicitatiegesprek niet goed is gestructureerd, kan de werkgever belangrijke informatie missen of onvoldoende tijd besteden aan belangrijke vragen.

Onvoldoende informatie

Als de werkgever niet voldoende informatie over de functie en het bedrijf heeft verstrekt, kan dit ervoor zorgen dat de sollicitant niet goed begrijpt wat de functie inhoudt en wat er van hen wordt verwacht.

Geen duidelijke criteria

Als de werkgever geen duidelijke criteria heeft vastgesteld voor de functie en de kandidaat, kan het moeilijk zijn om een objectieve evaluatie van de sollicitanten te maken.

Onvoldoende feedback

Als de werkgever geen feedback geeft aan de sollicitant over hun prestaties tijdens het sollicitatiegesprek, kan dit ertoe leiden dat de sollicitant niet goed begrijpt waarom ze zijn afgewezen voor de functie.

Wat is de STAR(T)-methode?

De START-methode is een gestructureerde aanpak die werkgevers kunnen gebruiken tijdens sollicitatiegesprekken om betere, meer gestructureerde en diepgaande antwoorden van de sollicitant te verkrijgen. Het kan ook helpen om een objectieve evaluatie van de sollicitanten te maken en de beste kandidaat voor de functie te selecteren.

De letters in START staan voor de volgende stappen:

  • S = situatie;
  • T = taak;
  • A = actie;
  • R = resultaat;
  • T = transfer.

S – Situatie

De werkgever vraagt naar een situatie waarin de sollicitant een bepaalde vaardigheid heeft gebruikt, bijvoorbeeld: “Kunt u ons vertellen over een situatie waarin u effectief heeft samengewerkt met anderen?”

T – Taak

De werkgever vraagt naar de taak die de sollicitant moest uitvoeren in die situatie. Bijvoorbeeld: “Wat was uw rol in die samenwerking?”

A – Actie

De werkgever vraagt naar de acties die de sollicitant heeft ondernomen om de taak uit te voeren. Bijvoorbeeld: “Wat deed u om ervoor te zorgen dat de samenwerking succesvol was?”

R – Resultaat

De werkgever vraagt naar het resultaat van de acties van de sollicitant. Bijvoorbeeld: “Wat waren de resultaten van deze samenwerking?”

T – Transfer

De werkgever vraagt hoe de sollicitant de vaardigheden die hij of zij heeft gebruikt in deze situatie, kan toepassen in de functie waarop hij of zij solliciteert. Bijvoorbeeld: “Hoe kunt u deze vaardigheden toepassen in de functie van teamleider?”

Bekijk hier de podcast Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten) over de het afnemen van succesvolle sollicitatiegesprekken.

In de podcast komen de volgende items aan bod:

  • de sollicitaties die ze zelf deden;
  • waarom ze het leuk vonden om te solliciteren;
  • waarom Caroline op haar hoede is als het over sollicitatiegesprekken gaat;
  • dat Maarten leerde dat je best sollicitatiegesprekken afneemt als er geen druk is;
  • de STAR(T) methode, die je helpt om sollicitatiegesprekken succesvol te maken;
  • wat de valkuilen zijn tijdens een sollicitatiegesprek;
  • waarom het nuttig is om collega’s in te schakelen bij het voeren van sollicitatiegesprekken.

Referenties:

  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Problemen oplossen met A3 denken

Volgende >

Onboarding: een succesvolle start

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!