Hoe pas je de SMED-methode toe?

De SMED-methode zorgt ervoor dat de tijd die nodig is om van de ene product- of procesinstelling naar de andere over te schakelen, vermindert door de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Het is vooral populair in de productie- en fabricage-industrie.

Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Over de SMED-methode…

SMED (Single Minute Exchange of Die) is ontwikkeld in de jaren 1950 en 1960. Het ontstond bij Toyota om hun productieprocessen te optimaliseren en te stroomlijnen. Shigeo Shingo introduceerde SMED als een manier om de omsteltijden bij de productie van auto’s te verminderen.. Sindsdien groeide de SMED-methode uit tot een belangrijk instrument in lean manufacturing. SMED wordt gebruikt in verschillende industrieën over de hele wereld.

Het SMED-stappenplan

De SMED-methode bestaat uit verschillende stappen om de efficiëntie van productwissels te verbeteren. Hieronder staan de typische stappen in het SMED-proces:

  1. Scheid online en offline omsteltaken. Identificeer de taken die kunnen worden uitgevoerd terwijl de machine nog draait (offline taken) en de taken die pas kunnen worden uitgevoerd nadat de machine is gestopt (online taken).
  2. Zet online taken om in offline taken. Herontwerp de online taken om ze zo veel mogelijk als offline taken uit te voeren. Zo kunnen ze tijdens de productie worden uitgevoerd.
  3. Standaardiseer werkmethoden: standaardiseer de werkwijzen en procedures voor productwissels om de efficiëntie te verbeteren.
  4. Gebruik geschikte gereedschappen. Zorg ervoor dat de juiste gereedschappen en apparatuur beschikbaar zijn voor elke omstelling. Zo wordt de tijd, die nodig is om ze te vinden en te gebruiken, verminderd.
  5. Verbeter de werkplekorganisatie (5s). Optimaliseer de organisatie van de werkplek om de toegankelijkheid van gereedschappen en materialen te verbeteren en de efficiëntie van het proces te verhogen.
  6. Verbeter continu: blijf het SMED-proces herzien en optimaliseren door middel van continu verbeteringstechnieken en door het monitoren van de prestaties en feedback van het productieproces.
Het SMED-stappenplan

De SMED-mehode en jouw rol, als leidinggevende

Tijdens een SMED-oefening speel jij als leidinggevende een actieve rol in het proces. Je beïnvloedt het succes van de SMED-oefening door de volgende acties te ondernemen:

  1. Betrek je medewerkers: Je betrekt werknemers op alle niveaus bij de SMED-oefening en moedigt hen aan om ideeën en feedback te delen.
  2. Ondersteun de SMED-teams: Je ondersteunt de SMED-teams en zorgt ervoor dat ze de benodigde middelen en tijd krijgen om hun doelen te bereiken.
  3. Stuur de SMED-implementatie: Je ziet toe op de implementatie van de SMED-oefening en zorgt ervoor dat de nieuwe processen en procedures worden gevolgd.
  4. Leid werknemers op: Je organiseert trainingen over de SMED-methode.
  5. Ondersteun continu verbeteren: Je moedigt continu verbeteren aan en integreert de SMED-methode in de bredere inspanningen van de organisatie om de efficiëntie en productiviteit te verbeteren.

De SMED-methode en de pitstops in Formule 1

SMED kan wel en niet worden vergeleken met een pitstop in de Formule 1, afhankelijk van het aspect waarop men focust.

Enerzijds zijn er enkele overeenkomsten tussen SMED en een pitstop in de Formule 1, zoals:

  • Tijd is cruciaal: zowel SMED als een pitstop draaien om het minimaliseren van de tijd die nodig is om een taak uit te voeren.
  • Teamwerk: beide processen vereisen een goed georganiseerd team dat in staat is om snel en efficiënt te werken om het doel te bereiken.
  • Gestandaardiseerde procedures: in beide gevallen is het belangrijk om gestandaardiseerde procedures te hebben om fouten te minimaliseren en efficiëntie te maximaliseren.
De evolutie van een pitstop in de formule 1 door de jaren heen…

Anderzijds zijn er ook belangrijke verschillen tussen SMED en een pitstop, zoals:

  • Complexiteit: een pitstop in de Formule 1 is meestal een vrij eenvoudige taak, terwijl SMED kan variëren van relatief eenvoudige veranderingen tot zeer complexe wijzigingen in het productieproces.
  • Risico’s: tijdens een pitstop in de Formule 1 zijn er minder risico’s voor de monteurs en de coureur dan bij SMED, waarbij complexere machines en apparatuur betrokken zijn.
  • Doel: het doel van een pitstop in de Formule 1 is om de prestaties van de coureur tijdens de race te verbeteren, terwijl het doel van SMED is om de efficiëntie en productiviteit van de productielijn te verbeteren.

Over Shigeo Shingo, de uitvinder van de SMED-methode…

Shigeo Shingo (1909-1990) was een Japanse industriële ingenieur en consultant die bekend staat als één van de grondleggers van het Toyota Productiesysteem (TPS). Hij is de ontwikkelaar van de SMED-methode (Single Minute Exchange of Die), die gericht is op het verbeteren van de efficiëntie van productiwissels.

Hij introduceerde ook concepten zoals poka-yoke (foutbestendigheid) en Just-in-Time (JIT) productie, die nu wijdverspreid zijn in de productie- en fabricage-industrie. Shingo schreef verschillende boeken over zijn werk, waaronder “A Revolution in Manufacturing: The SMED System” en “Zero Quality Control: Source Inspection and the Poka-Yoke System”.

Shingo ontving verschillende onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de Japanse Orde van de Heilige Schatten en de Japanse Nationale Medaille van Eer. Zijn bijdragen aan de productie- en fabricage-industrie hebben een blijvende invloed gehad op de wereldwijde productie- en bedrijfspraktijken.

Shigeo Shingo, grondlegger van SMED

SMED is not just a method for reducing setup time, but a complete management philosophy for improvement.

Shigeo Shingo, grondlegger van SMED
A Revolution In Manufacturing:
The SMED System

“A Revolution in Manufacturing: The SMED System” is een boek geschreven door Shigeo Shingo, waarin hij de SMED-methode (Single Minute Exchange of Die) introduceert.

Het boek legt uit hoe SMED kan worden gebruikt om de efficiëntie van productieveranderingen in de productie te verbeteren en om de omsteltijden te verminderen tot minder dan 10 minuten, waardoor de productiviteit toeneemt.

Het boek beschrijft de SMED-methode in detail en illustreert deze met verschillende voorbeelden en casestudy’s uit de praktijk. Het legt uit hoe SMED kan worden toegepast in verschillende situaties en geeft praktische adviezen over hoe het kan worden geïmplementeerd in een organisatie.

Bekijk hier de podcast Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten) over de SMED-methode.

In de podcast komen de volgende items aan bod:

  • wat de SMED methode juist betekent en wat het einddoel is;
  • de gelijkenis met een pitstop in de Formule 1;
  • de verschillende activiteiten tijdens een productwissel;
  • uit welke stappen de SMED methode bestaat;
  • het onderscheid tussen online en offline activiteiten;
  • enkele voorbeelden hoe je online activiteiten offline kan maken;
  • de technische kant én de menselijke kant van SMED;
  • de rol van het samenwerken tijdens een productwissel;
  • de toepassing van de SMED-methode in een projectomgeving.

Referenties over de SMED-methode:

  • het boek “A Revolution in Manufacturing: The SMED System” van Shigeo Shingo, vind je hier;
  • het filmpje waarin een pitstop van de jaren ’50 wordt vergeleken met een hedendaagse pitstop, vind je hier;
  • een ander artikel over SMED (“De omsteltijd reduceren in de maakindustrie”), vind je hier;
  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Het kernkwadrant van Ofman

Volgende >

De cirkel van invloed van Stephen Covey

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

E-book Lean Leader in 7 stappen!

Download het e-book!