Onboarding: een succesvolle start

Onboarding is het proces waarbij een nieuwe werknemer wordt geïntegreerd in een bedrijf en voorzien wordt van de nodige kennis, vaardigheden en tools om een productief lid van het team te worden. 

Beluister hier de podcast “Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)” met Maarten en Caroline.

Wat is onboarding?

Onboarding omvat een reeks activiteiten die zijn ontworpen om de nieuwe werknemer vertrouwd te maken met de bedrijfscultuur, -beleid, -procedures en -verwachtingen, evenals met de specifieke verantwoordelijkheden en taken die bij hun functie horen. 

Het onboarding programma omvat doorgaans oriëntatiesessies, trainingen, introducties aan collega’s en belanghebbenden, en de verstrekking van relevante middelen en tools. Het doel van onboarding is om nieuwe werknemers zich welkom, geïnformeerd en zelfverzekerd te laten voelen in hun rol en om hun integratie in de bedrijfscultuur en -gemeenschap te vergemakkelijken.

Een goed onboarding programma houdt rekening met de 4 C’s:

  • compliance
  • clarification
  • culture
  • connection.

Wat kan er mislopen bij onboarding?

Veel voorkomende problemen zijn:

  1. Onvoldoende planning: Als er geen duidelijk plan is voor de onboarding van nieuwe medewerkers, kan dit leiden tot een chaotisch proces en een gebrek aan consistentie in de ervaring van nieuwe medewerkers. Dit kan leiden tot onzekerheid en een gebrek aan betrokkenheid bij de nieuwe medewerkers.
  2. Gebrek aan communicatie: Als er geen duidelijke en frequente communicatie is tussen de nieuwe medewerker en het bedrijf, kan dit leiden tot misverstanden en onduidelijkheid over de verwachtingen en het proces.
  3. Onvoldoende training: Als de nieuwe medewerker niet voldoende wordt opgeleid of als de training niet gericht is op de specifieke behoeften van de nieuwe medewerker, kan dit leiden tot een gebrek aan vertrouwen en productiviteit.
  4. Beperkte betrokkenheid van managers en collega’s: Als managers en collega’s niet actief betrokken zijn bij het onboardingproces, kan dit leiden tot een gebrek aan verbinding en integratie in het team en de bredere organisatie.
  5. Onvoldoende aandacht voor cultuur en waarden: Als je de nieuwe medewerker niet voldoende informeert over de bedrijfscultuur en -waarden, kan dit leiden tot een gebrek aan begrip en betrokkenheid bij de bredere missie van het bedrijf.

Wat is het 4-C model?

Het 4C-model is een veelgebruikte methode om een effectief onboarding programma te ontwikkelen. Het model is gebaseerd op vier kerncomponenten: compliance, clarification, culture en connection.

  1. Compliance: Dit verwijst naar de wettelijke en regelgevende aspecten van de onboarding. Nieuwe medewerkers worden op de hoogte gebracht van de wet- en regelgeving die van toepassing is op hun werk, inclusief arbeidsvoorwaarden, veiligheid en gezondheid op het werk, beveiligingsprocedures en andere relevante kwesties. Dit helpt om ervoor te zorgen dat medewerkers zich bewust zijn van hun rechten en verantwoordelijkheden en dat het bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving.
  2. Clarification: Dit verwijst naar het proces van het verduidelijken van de taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe medewerker. Nieuwe medewerkers moeten weten wat er van hen wordt verwacht en welke doelen en prestatie-indicatoren van belang zijn. Dit helpt om de verwachtingen te verduidelijken en nieuwe medewerkers te helpen hun prestaties te verbeteren.
  3. Culture: Dit verwijst naar de bedrijfscultuur en -waarden. Nieuwe medewerkers moeten worden geïntroduceerd in de bedrijfscultuur en -waarden, evenals in de bedrijfsgeschiedenis, missie en visie. Dit helpt om een gevoel van betrokkenheid en verbinding te creëren en nieuwe medewerkers te helpen begrijpen hoe hun werk bijdraagt aan de bredere organisatie.
  4. Connection: Dit verwijst naar het proces van het verbinden van nieuwe medewerkers met collega’s en belanghebbenden binnen de organisatie. Nieuwe medewerkers moeten worden geïntroduceerd bij hun collega’s en belangrijke contactpersonen, zodat ze zich op hun gemak voelen en snel kunnen samenwerken met anderen. Dit helpt om een gevoel van verbondenheid en integratie in de organisatie te creëren.

Het 4C-model is een nuttige manier om ervoor te zorgen dat een onboarding programma uitgebreid en evenwichtig is. Door aandacht te besteden aan elk van de vier kerncomponenten, kunnen organisaties nieuwe medewerkers effectief integreren en hun succes op lange termijn verzekeren.

In de podcast komen de volgende items aan bod:

  • negatieve ervaringen die kunnen optreden tijdens het onboardingproces;
  • het nut van een goed gestructureerd onboarding programma;
  • het 4C-model, als belangrijke component voor een succesvolle onboarding: compliance, clarification, culture en connection;
  • wat elke C inhoudt en waarom het van belang is;
  • het belang van de eerste dag ;
  • de invloed van de hoogste in rang op de nieuwe medewerker;
  • het ‘in het diepe gooien’ van nieuwe medewerkers, dat Maarten en Caroline echt wel afraden;
  • waardevolle inzichten voor iedereen die betrokken is bij het inwerken van nieuwe medewerkers.

Referenties bij deze aflevering:

  • de podcast-aflevering over het sollicitatiegesprek, vind je hier
  • de podcast ‘Lean & Leadership (in minder dan 22 minuten)’, vind je op Spotify, iTunes en Google Podcasts;
  • het YouTube-kanaal van Lean Leadership, vind je hier.

< Vorige

Hoe een succesvol sollicitatiegesprek afnemen?

Volgende >

Problemen op de werkvloer

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!

Maak kennis met Lean Leadership

Download het e-book!